A Michelin Guide 2022. november 3-i díjátadó eseményét a korábbi éveknél is nagyobb várakozás, izgatott találgatás előzte meg, hiszen idén az inspektorok kutakodása túlmutatott a főváros határain. A gálán végül minden elképzelést felülmúló díjesővel jutalmazták Magyarország csúcsminőségű ínyencfogásokat kínáló éttermeit, összességében 62 szereplővel gazdagítva a – hazánkról szóló – Michelin Guide-ot. Többéves hagyomány a METRO-ban, hogy a magyar vendéglátás magas minőségű alapanyagainak szállítójaként és a Michelin Guide partnereként a csúcsminőséget igazoló ikonikus piros tűzzománc táblát is a vállalat szállítja a büszke nyerteseknek.
Különleges első fecske

Az első, METRO által „kézbesített” táblát november 7-én a Michelin egy különleges „első fecskéje” kapta kézhez: a tatai Platán Gourmet Étterem az első vidéki magyar étterem, amely két Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A Platán Gourmet séfje, Pesti István az V. Czifray versenykurzuson zsűrizett, és a verseny egyik szünetében vette át Thierry Guillon-Verne METRO-vezérigazgatótól és Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezetőtől a kétcsillagos minősítést igazoló gasztrotrófeát – a lazább hangulatú Platán Bisztrónak mint ajánlott étteremnek járó Michelin Tányérral egyetemben.

Egy csillag, két csillag, zöld csillag, BIB Gourmand, Tányér

A plakettátadó „turné” következő állomásai november 10-én a Salt, az Essência és a Stand éttermek voltak – ide Thierry Guillon-Verne vezérigazgató látogatott el Taferner Ákos marketing-osztályvezető kíséretében.

A Salt nemcsak megőrizte korábbi csillagát, de fenntarthatósági törekvéseit zöld csillaggal is díjazta a Michelin Guide – az elismerést Tóth Szilárd séf és Boldizsár Máté tulajdonos vette át. Az Essência Étterem, Jenei Éva és Tiago Sabarigo Magyar–portugál szerelemkonyhája szintén megtarthatta rangját az egy Michelin-csillagos éttermek között.

A Stand Étterem Magyarország második, Budapest egyetlen két Michelin-­csillagos vendéglátóhelye lett – az egész világon mindössze pár száz étterem mondhatja el magáról ezt a dicsőséget. Itt Szulló Szabina és Széll Tamás fogadta a tűzzománc táblákat – a szintén általuk vezetett Stand 25 Bisztró ugyanis Michelin Tányért, azaz ajánlást kapott.

Szintén november 10-én a METRO Gasztroakadémián, a METRO támogatásával rendezett II. Plant-Powered Perspectives Conference – a Növényi Konferencia adott alkalmat egy BIB Gourmand elismerés átadására: a táblát Bősze Ákos nyújtotta át egy rövid méltatást követően Csapody Balázsnak, a Kistücsök Étterem ügyvezető-tulajdonosának. A Gundel Károly-díjas szakember a balatonszemesi Kistücsök helyi jellegzetességekre építő vegán menüsorát, valamint a vendéglátóhely sajátos táplálkozási igényekkel kapcsolatos pozitív attitűdjét mutatta be a rendezvényen.
Együtt a vendéglátással

November során a többi tűzzománc táblát is kiérdemelt helyükre szállították az áruházlánc vezetői. A díjazottak túlnyomó része egyben METRO-partner is – a vendéglátóipari szegmensben termékkategóriától függően 70–90%-os részesedéssel rendelkező vállalat a fine dining számára megbízható minőségben kínál alapanyagokat, konyhai kellékeket.

– A lehető legérzékenyebben reagálunk a vendéglátóipari trendekre, innovációkra, s mi magunk is csatlakozunk ezek létrejöttéhez. Ügyfeleinket valódi partnerekként kezeljük, folyamatosan figyeljük az igényeik alakulását, és bevonjuk őket a termék- és szolgáltatásfejlesztésbe. Így mi magunk is részesei lehetünk a magyar gasztronómia csillagzata erősödésének – árulta el Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.