Átfogó műanyagcsökkentési programba kezdett a Spar

A környezet megóvása érdekében az áruházlánc mérsékelte egyes saját márkás ásványvizei palacksúlyát, illetve több gyümölcsöt is kisebb súlyú nejlontasakba vagy lebomló szalaggal csomagol.

A Spar kiemelt figyelmet fordít arra, hogy érdemben mérsékelje a lassan lebomló vagy nehezen újrahasznosítható hulladékot. A vállalat például a saját márkás zöldség-­gyümölcs árui közül egyes almák műanyag csomagolását csökkentette szeptember második felétől. Az átcsomagolással megközelítőleg a felére esett vissza a felhasznált műanyag mennyisége, a tavalyi értékesítés alapján ez éves szinten mintegy 1092 kilogramm csökkenést eredményez. A korábban fürtönként zacskózott biobanánt pedig szeptember végétől csak egy szalagfáslival kötözik át, ezzel is megkülönböztetve azt a nem biobanántól. A jelenlegi beszerzési mennyiségből kiindulva ezzel egy évben több mint 1 tonna műanyag megtakarításához segíti a vállalatot.

A Spar egyes saját márkás ásványvizeinek PET-palackjai is 2012–2018 között jelentősen veszítettek a súlyukból. A mérséklés eredményeképp 2018-ban több mint 80 tonnával kevesebb műanyag került felhasználásra a palackgyártás során, mint 2012-ben. A vállalat célja a 2019–2022-es időszakra, hogy amelyik víz esetében lehetséges, ez az érték a 30%-ot közelítse meg.

A Spar további újításokkal is hozzájárult a környezeti terhelés csökkentéséhez. Az áruházlánc üzleteiben 2019-től már kizárólag papírtartókban kaphatóak a tojások. A vásárlók 2018 óta papír szigetelőszatyrokba tehetik a mirelit árukat a műanyag mélyhűtőtáskák helyett. Az áruházakban a pékáruk vásárlásakor a tekercses nejlonzacskók mellett betekintőablakos papírzacskókat alkalmaznak. Az újabb idei lépésekkel a cég bevásárlótáska-kínálata pedig hamarosan 100%-ban műanyagmentessé válik. (x)

Forrás: www.trademagazin.hu

2019-11-14T09:07:25+02:00
Go to Top