A megfizethető energiatakarékos izzók megjelenésével alaposan átrendeződött a világítástechnikai kínálat a szakkereskedésekben és a barkácsáruházakban. A LED-technológiával készült fényforrások felé mozdult el a kereslet a Praktiker szerint. A korszerű energiatudatosság nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kíméli.

A Praktiker mintegy 2000 különböző lámpát forgalmaz 19 hazai áruházában, illetve webshopjában, ezzel piacvezető a világítástechnikai piacon. A Praktiker tapasztalatai szerint a LED-lámpák iránti kereslet megduplázódott a tavalyi évhez képest, háttérbe szorítva a halogéneket. A kereslet a közepes és a magasabb árfekvésű termékek felé tolódott, a vásárlók a jó ár-érték arányú termékeket keresik, nem pedig a legolcsóbbat. A népszerűséget tekintve a csillárok, a mennyezetlámpák majd a spotlámpák a sorrend. Míg a csillárokba továbbra is a hagyományos izzókat csavarják inkább a vásárlók, addig a mennyezeti lámpák esetében már a LED fényforrással rendelkező termékek fogyása elérte a hagyományos lámpák szintjét, ami egyre tudatosabb fogyasztási szokásokra utal.

Az elavult és pazarló fényforrásokat 2010-ben kezdték el kivezetni az áruházakból az Európai Unióban, így Magyarországon is. A folyamat a hagyományos izzókkal indult, 2016 szeptemberétől pedig, a valamivel kevesebbet fogyasztó eco-halogének egy része is sorra kerül. A régi típusú izzók megszűnésével a kompakt fénycsövek kerültek előtérbe, amelyek energiatakarékosabbak és hatékonyak ugyan, de számos hátrányuk van: lassan melegszenek be, nem szabályozható a fényerejük, nehezen viselik a kapcsolgatást, kevésbé barátságosak a színeik, ráadásul higanyt is tartalmaznak.

„Az elmúlt pár év technológiai fejlődésének köszönhetően búcsút inthetünk a korábbi kompromisszumoknak, a LED fényforrások már árban és fényerőben is kedvezőbbek. A LED izzók megvásárolhatóak szinte minden formában, méretben, színben és kiszerelésben. A hagyományos izzók LED-del való kiváltása egyszerű, árban is egyre kedvezőbbek. Azt ajánljuk, hogy a régi égőket a fogyasztók lépésről lépésre cseréljék le, hogy lassan, de biztosan csökkenjen az energiafogyasztás a háztartásokban. ” – mondta B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere.

A hagyományos izzókhoz képest a LED fényforrások összetett műszaki cikkek, valójában nem is izzanak, hanem világítanak. A Praktiker szerint a LED-ek között óriási különbségek lehetnek, érdemes minőségi terméket választani, mert a megbízható világítási élményen túl hosszú távú garanciával is rendelkeznek.

“Ne a watt értékben kifejezett teljesítmény alapján válasszunk izzót, mivel ez csak a felvett energiát jelzi. A lumenben megfogalmazott fényerő a lényeg. Egy 40 wattos hagyományos izzó mintegy 470 lument, egy 100 wattos 1500 lument tud” – tette hozzá B. Molnár Erzsébet, a Praktiker kategóriamenedzsere. „Ezen kívül fontos a kelvinben kifejezett színhőmérséklet is. Általában a 2700 kelvines sárgásabb meleg-fehér és a 4000 kelvines kékesebb, hideg-fehér típusok elérhetőek. A kapcsolásszám minőségi termékeknél legalább 60-100 ezer körüli, ezt is ellenőrizzük a vásárlásnál.”

A tudatos energiafelhasználásban az izzók kiválasztása mellett kiegészítő termékek is segíthetnek, hiszen ezzel is a számla végösszegét csökkenthetjük. A Praktiker szerint azzal is takarékoskodhatunk, ha mozgásérzékelőkkel ellátott lámpákat választunk vagy a meglévő fényforrásokhoz mozgásérzékelőket szerelünk. Ezen kívül digitalizált időzítővel vagy és egy innovatív újdonsággal, a távirányítható dugalj használatával is minimalizálhatjuk az energiafelhasználást.

Forrás: www.trademagazin.hu